• “Uw belastinggeld? Dat gaat naar Afghanistan. Het coronabeleid? Eén grote corrupte bende, totalitaire controlestaat en ‘verzet u tegen het regime’.”
  • Dat tweette een ambtenaar uit het Zeeuwse Walcheren, waarna er veel klachten binnenkwamen.
  • De gemeente eiste daarop ontslag, maar volgens de rechter vallen de uitspraken onder de vrijheid van meningsuiting, zo schrijft jurist Michel Knapen op HR Praktijk.

Een ambtenaar op het Zeeuwse Walcheren uitte zich op een ietwat onhandige manier op het sociale netwerk X (voorheen Twitter). “De gemeenteraad hier? Achterkamertjespolitiek! Uw belastinggeld? Dat gaat naar Afghanistan. Het coronabeleid? Eén grote corrupte bende, totalitaire controlestaat en ‘verzet u tegen het regime’”, schreef zij, meldt HR Praktijk.

De betreffende gemeente ontving hierop meerdere klachten en sprak de ambtenaar op haar gedrag aan, die het vervolgens als ‘humor’ bestempelde. Haar teamleider vond het minder grappig en gaf een officiële waarschuwing, wat uitliep naar een wens van de werkgever om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Dit terwijl de ambtenaar in kwestie naar wens functioneerde.

Grensoverschrijdende uitspraken ambtenaar op X?

De gemeente stelt dat de ambtenaar zich ondanks meerdere waarschuwingen meerdere malen grensoverschrijdend heeft uitgelaten op X en zich daarmee niet aan haar functie als ‘gezicht van de overheid’ heeft gehouden.

Maar de kantonrechter vindt dit niet genoeg reden om een arbeidsovereenkomst te beëindigen. Hij stelt dat hoewel ambtenaren rekening moeten houden met hun publieke functie als ze zich uitlaten op sociale media, daar grenzen aanzitten. De vrijheid van meningsuiting moet niet verder beperkt worden dan absoluut nodig, wat de gemeente in dit geval wel poogde te doen.

De exacte reden waarom de rechter het ontslag afkeurde en welke stappen de werkgever wel had moeten nemen, lees je in het hele artikel op HR Praktijk.

LEES VERDER: Tweets ambtenaar op Walcheren worden smakeloos en grof bevonden. Genoeg reden voor ontslag?